Kada čovek zađe u neke godine menja mu se iz korena metabolizam kao i navike vezane za ishranu. Pored toga takođe često i pojava određenih bolesti uslovljava kako će se hraniti. Tada je nophodno na pravi način prilagoditi celokupnu ishranu kako bi se izbegle nelagodnosti i problemi koji mogu nastati konzumiranjem neodgovarajuće hrane i pića.

Redovna ishrana ključ dobrog zdravlja

U našem staračkom domu organizujemo tri glavna obroka u toku dana: doručak, ručak i večeru. Između njih stanari doma dobijaju još dve užine od kojih se jednom služi voće a jednom neki kolač koji je tog dana na meniju. Prilikom pripreme obroka posebna pažnja se obraća na svežinu i ispravnost svih namirnica koje se koriste za pripremanje obroka.

Da bi obroci odgovarali starosnoj dobi i zdravstvenim potrebama naših korisnika kompletan meni se priprema u dogovoru sa nutricionistom koji na osnovu broja ljudi, sastava i potreba naših korisnika priprema meni za sledeću nedelju. Pri tome strogo vodeći računa o zastupljenosti svih bitnih namernica koje doprinose boljem zdravstvenom stanju starijih osoba.

ishrana u staračkom domu

Posebna ishrana u staračkom domu

Kada čovek dođe u neke godine često je slučaj da nam neka bolest diktira način ishrane. To je slučaj sa hipertenzijom, dijabetesom i mnogim drugim oboljenjima. U tom slučaju neophodan je nešto drugačiji režim ishrane koji ne utiče na pogoršanje ovih bolesti. Dom za stara lica Vila Dvor angažuje kuvare koji pripremaju posebne obroke namenjene upravo ovoj katgoriji korisnika doma. Svako od njih dobija obrok u skladu sa onim što su im doktori prepisali kao preporučenu dijetu za njihovu bolest.

Moramo još da napomenemo da se obroci služe u sobama i trpezariji pa je vreme za obrok često i povod za druženje i upoznavanje između korisnika koji žive u našem staračkom domu.